47

DIETA W MIGRENIE

4.00 avg. rating (56% score) - 1 vote

opinie-trizer-3Migreny są zmorą wielu ludzi, a zwłaszcza kobiet. Przychodzą czasami nagle a czasami poprzedzane znanymi symptomami. Czasami walkę z migreną może wspomóc tak zwana dieta eliminacyjna. Po prostu trzeba wycofać ze swego jadłospisu te potrawy i produkty, które mogą się przyczyniać do ataków migreny.
Należy zapisywać dokładnie, co się zjada i obserwować, po jakich daniach ataki migreny się nasilają i po prostu eliminować je ze swojego jadłospisu.
Poza tym dieta powinna się składać z produktów jak najmniej przetworzonych, niezawierających konserwantów, ulepszaczy, sztucznych barwników. Bóle głowy często są prowokowane przez substancje chemiczne dodawane do żywności, takie jak: sztuczny słodzik (aspartam) czy glutaminian sodu używany jako dodatek smakowy i konserwujący do żywności. Należy unikać także azotynów, które dodawane są do wyrobów wędliniarskich i siarczynów, które mogą być obecne w winach i chipsach, a także tyraminy używanej przy produkcji serów żółtych brie.

Inne artykuły:

About the author: